Omdat uw leven kostbaar is
cardioprevention.nl
info@cadiologieprevention.nl
(0317) 318196

Cardioloog Professor Brugada gaat twaalfjarigen screenen

De Morgen - 31-12-2012

'Jongeren zijn op die leeftijd groot genoeg om hartafwijkingen vast te stellen’
Pedro Brugada Cardioloog

De Aalsterse cardioloog Pedro Brugada start volgende maand met de screening van alle twaalfjarigen in Lede.

Brugada is al langer voorstander van het preventief screenen van jongeren op hartproblemen, maar wil niet langer wachten op een initiatief van de overheid. Daarom nam hij begin dit jaar het heft in eigen handen.
"Ik heb nu een aantal structurele sponsors die hun steun aan het project verlenen", zegt Brugada. "Het doel is nu om zo snel mogelijk te beginnen."
Volgende maand wil Brugada al de ongeveer 400 twaalfjarigen in Lede oproepen om zich te laten screenen. "Op die manier kunnen we tonen dat zo'n screening perfect te organiseren is." Daarna is het de bedoeling met een busje ook de rest van Vlaanderen aan te doen.
"Hoe we dat zullen doen, moeten we nog uitwerken. Ook andere collega-hartspecialisten in andere steden die hiermee bezig zijn, zullen erbij betrokken worden."
Hoewel het plan van Brugada ontstond nadat alweer een jong voetballertje op het veld ineen was gezakt, wil de cardioloog nu alle twaalfjarigen onderzoeken.
"Bij een grootschalig onderzoek in de VS is gebleken dat twee op de drie plotse doden onder de 35 jaar niets te maken hadden met de sportactiviteit", legt Brugada uit. "Als je alleen de sporters test, zou je dus discrimineren. Daarom hebben we het plan opgevat om alle twaalfjarigen te screenen. Dat is een speciaal moment in het leven: de jongeren komen in hun puberteit, ze gaan naar de middelbare school en ze zijn groot genoeg om eventuele hartafwijkingen vast te stellen."

Dat screenen nuttig en noodzakelijk kan zijn, bewijst het project dat Brugada al drie jaar doet in samenwerking met de voetbalclub Eendracht Aalst.
"Zeven procent van de voetballertjes hebben we verder onderzocht na de eerste screening, drie kinderen hebben we met succes behandeld."

© 2012 De Persgroep Publishing

Cardiovasculaire preventie in België

link naar artikel

Heart Patients needs Anxiety Check up too

link naar artikel