Omdat uw leven kostbaar is
cardioprevention.nl
info@cadiologieprevention.nl
(0317) 318196

Risico' s

 

Vrouwen

Wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten is tot nu toe voornamelijk gedaan bij mannen. De resultaten zijn niet zomaar te vertalen naar vrouwen. Een aantal belangrijke verschillen zijn al wel bekend.

We weten bijvoorbeeld dat:

Dit zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden in de diagnose en behandeling van vrouwen. Zowel vrouwen als artsen moet zich meer bewust worden van deze verschillen.

 

Risicofactoren

Vrouwen en mannen hebben dezelfde risicofactoren. Er zijn echter wel verschillen in de impact en de leeftijd waarop ze zich voordoen.

 

Roken

Roken is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten voor mannen én vrouwen.

Roken en vrouwen : er zijn aanwijzingen dat bij vrouwen die op jonge leeftijd hart- en vaatziekten kregen roken vaak een grote rol speelt. Onderzoek laat zien dat rokende vrouwen 25% meer kans op hartziekten hebben dan rokende mannen. Dit gaat om hartziekten waarbij een of meerdere kransslagaders vernauwd zijn. Voorbeelden zijn angina pectorishartinfarct of een hartstilstand veroorzaakt door een ernstig hartinfarct.

Hoe dit precies komt is nog niet duidelijk. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om deze aanwijzingen te bevestigen.
 

 

Overgewicht

Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor mannen én vrouwen.

Bij overgewicht hoopt vet zich op in het lichaam. Bij mannen is het vet vaker verdeeld volgens de appelvorm en vrouwen hebben vaker een peervorm.

Met name het vet in en rondom de buik (appelvorm) zorgt voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Lees meer over overgewicht

 

Hoog cholesterol

Bij zowel mannen als vrouwen stijgt het cholesterolgehalte bij het ouder worden. Opvallend is:

Lees meer over cholesterol

 

Hoge bloeddruk

Mannen hebben op relatief jonge leeftijd te maken met een te hoge bloeddruk. Vrouwen krijgen vaak pas na de overgang een te hoge bloeddruk.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap een te hoge bloeddruk hebben gehad, lopen een hoger risico op een hoge bloeddruk op latere leeftijd. Zorg er daarom voor dat het bij uw huisarts bekend is als u tijdens de zwangerschap een te hoge bloeddruk heeft gehad. Lees meer over hoge bloeddruk

 

Diabetes

Diabetes is voor zowel mannen als vrouwen een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen op latere leeftijd een hoger risico op diabetes. Zorg dat het bij uw huisarts bekend is als u zwangerschapsdiabetes heeft gehad. Lees meer over diabetes

 

Erfelijkheid

In sommige families komen hart- en vaatziekten vaak voor. Dan moet u extra alert zijn op signalen van hart- en vaatziekten. Als man én als vrouw.

Vertel aan uw huisarts:

Soms is dan nader onderzoek nodig. Lees meer over erfelijkheid

 

Verlaag uw risico

Verlaag uw risico door gezond te leven:

 

Gezonder leven!

kijk op http://www.hartstichting.nl/gezond_leven/ voor een gezonder leven!

bron: hartstichting

Stress, traumatische gebeurtenissen en onverwerkte emoties zijn eveneens een grote risicofactor voor hart en vaatziekten

 

Meer en meer komen we erachter dat stress en emotie de grootste ziektemaker is geworden van onze moderne wereld. De moderne mens heeft het druk, de familiale geborgenheid heeft plaats gemaakt voor individualisme en prestatiedrang. We moeten vooruit, er is geen tijd om stil te staan. Emoties worden niet altijd op een goede manier verwerkt. Dit kan leiden tot depressie, burn out, maar ook hartklachten.

Yoga, meditatie, Tai Chi, lichaamsbeweging, ontspannen zijn manieren om met stress en emoties om te gaan.

 

Vermijd stress

Hart- en vaatziekten komen meer voor bij mensen met een zogenaamde type D-persoonlijkheid.
Dat zijn personen die enerzijds gemakkelijk negatieve gevoelens hebben, en anderzijds sociaal geremd zijn. Vooral chronische stress ondermijnt uw gezondheid. Stress helemaal bannen lukt wellicht niet, maar door er op een goede manier mee om te gaan, komt u al een heel eind. Las voldoende ontladingsmomenten in en zoek iemand bij wie u af en toe uw hart kunt luchten.