Heeft u last van hartkloppingen of duizeligheid? En weet uw arts niet wat de oorzaak is? Een Holteronderzoek registreert 24 uur of 48 uur uw hartritme. Hiermee spoort de cardioloog afwijkingen in uw hartritme op. Bij een Holteronderzoek krijgt u plakkers (elektroden) op uw borst. Deze zitten vast aan een apparaatje dat u aan uw riem draagt. Het apparaat registreert uw hartritme gedurende 24 of 48 uur.
De cardioloog krijgt een goed beeld van uw hartritme over een langere periode. Hij beoordeelt met dit onderzoek:
Voor dit onderzoek hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden. Als u medicijnen slikt, mag u deze gewoon blijven gebruiken tenzij uw arts met u iets anders afgesproken heeft.
U mag tijdens het onderzoek niet douchen, baden of zwemmen.
De hartfunctielaborant plakt elektroden op uw borstkas. Deze elektroden sluit hij aan op een kastje (recorder). De recorder heeft het formaat van een 1 cm dikke bankpas (24 uurs registratie) of een walkman (48 uurs registratie). U draagt het kastje in een schoudertasje of u bevestigt het aan uw broekriem. Het aansluiten duurt circa 15-20 minuten. Daarna mag u naar huis.
Op de dag(en) van het onderzoek doet u gewoon wat u normaal ook zou doen. U gaat naar uw werk, school of doet het huishouden. De recorder moet steeds aangesloten blijven, ook s 'nachts.
De cardioloog geeft u een dagboek mee. Hij wil weten wanneer de klachten ontstaan en wat u op dat moment aan het doen bent.
U schrijft in het dagboek:
Op het moment dat u klachten krijgt drukt u op een knopje van de recorder. U schrijft daarna in het dagboekje welke klachten u heeft en wat u aan het doen bent.
Na afloop van het onderzoek koppelt u de recorder zelf af. Dit is eenvoudig. De hartfunctielaborant vertelt u hoe dit moet als u de recorder meekrijgt. U levert de recorder in volgens afspraak.
Uw behandelend arts bespreekt de registraties van het Holteronderzoek met u. Dit doet hij aan de hand van:
Misschien is er geen hartritmestoornis te zien. Als u geen klachten heeft gehad tijdens het onderzoek, is dit niet vreemd. De cardioloog bespreekt met u of u een ander onderzoek krijgt.
Het is ook mogelijk dat uw cardioloog na het Holteronderzoek voldoende informatie heeft om een behandeling voor te stellen.
bron: hartstichting
Heeft u een vraag? Neem gerust contact op!
Naar contact